GYIK

Mi is az MSMS Tudáspont program?

Az MSMS Tudáspont program a Bayer Hungária Kft. mint főszervező, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, mint fővédnökök közös egészségedukációs programja, mely idén második alkalommal indul útjára a 2015-16-os tanévben. Az MSMS Tudáspontot azért hívtuk életre, hogy támogassuk a fiatal generációk egészségedukációját. A program célja, hogy a természettudományok élményalapú, tapasztalati úton történő átadásával rávilágítson a tudomány mindennapi megnyilvánulására, különösen az egészségtudatosság, az emberi szervezet vonatkozásában. Az MSMS Tudáspont része egy világszíntű társadalmi célú kezdeményezésnek, az MSMS-nek (Making Science Make Sense), mellyel a Bayer immáron több mint 40 éve partnerként segíti a természettudományok oktatását és az egészséges életre történő nevelést.

Miből áll az MSMS Tudáspont?

Összesen 40 természettudományos kísérletre épülő interaktív workshop várja az érdeklődő csoportokat. A workshopok után a résztvevő csoportok megtekinthetik a Láthatatlan Kiállítást.

A Láthatatlan Kiállítás területén egy állandó, egész évben megtekinthető interaktív installációval bővítettük ki a programot, melyen természettudományos videókkal szórakoztatjuk a Láthatatlan Kiállítás minden látogatóját.

Mivel találkozhatunk az installáción?

Négy videó a gyerekek számára közismert karakterek tolmácsolásában az emberi szervezet működését járja körül szórakoztató és könnyen befogadható hangvételben.

A másik négy videóban a látáshoz, optikai érzékelésünkhöz kapcsolható érdekes, látványos kísérleteket mutatnak be a workshopokat is prezentáló Szentgyörgyi Albert Szakkollégium hallgatói.

Kik prezentálják a workshopokat?

A workshopokat a Műegyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának diákszervezete, a Szent-Györgyi Albert Szakkollégium önkéntes tagjai prezentálják. A jövő fiatal vegyészei, kutatóiként egy belátható életpályamodellt mutatnak a résztvevők számára.

Miről szólnak a workshopok?

A 40 workshop közül kb. fele-fele arányban az emberi szervezet vagy a látás témáját, szemünk működését járjuk körbe egy-egy workshop alkalmával. A diákoknak egy rövid elméleti bevezetőt követően kiscsoportos bontásban lehetőségük nyílik személyesen kipróbálni a kísérleteket.

Kik regisztrálhatnak?

Osztályok, szakkörös csoportok, egyéb önszerveződő iskolai csoportok jelentkezését várjuk, 10-től 14 éves korig.

Ingyenes a program?

Igen, minden csoport és kísérőtanáraik számára ingyenes a részvétel. A workshopokat követően pedig szintén ingyenes lehetőséget biztosítunk a Láthatatlan Kiállítás megismerésére egy-egy vezetett túra keretében.

Milyen hosszú egy-egy alkalom?

A workshopok időtartama kb. 70 perc.

A vezetett túrák időtartama a workshopokat követően 1-1,5 óra, 10 fős csoportok negyed órás csúsztatásokkal indítva.

Hol lehet jelentkezni?

A weboldalon keresztül az előzetesen meghirdetett és szabad időpontokra.

Hány fős lehet egy csoport?

Minimum 15, maximum 30 diák, plusz kísérőtanáraik.

Meddig tudok módosítani a regisztráción?

Amennyiben mégsem jó Önnek és osztályának az Ön által regisztrált időpont, kérjük, legkésőbb 2 héttel a megjelölt időpont előtt vagye fel velünk a kapcsolatot!


Ha a fentieken felül további egyedi kérdések merülnének fel, az alábbi felületen nyújtunk segítséget.