A Bayer tervei szerint június 7-én lezárul a Monsanto felvásárlása

• A vállalat történetének eddigi legnagyobb akvizíciója révén kétszeresére nő a mezőgazdasági üzletág
• Pro forma számítások szerint 2017-ben 2,4 milliárd eurót fektettünk kutatás-fejlesztésbe, amivel a mezőgazdaság vezető innovációs vállalatává váltunk
• A tranzakció várhatóan jelentős értéknövekedést eredményez
• A Bayer megerősíti a fenntarthatóság és az érdekeltek bevonása melletti elkötelezettségét
• A vállalat neve Bayer marad

Leverkusen, 2018. június 4. – A Bayer a tervek szerint június 7-én lezárja a Monsanto felvásárlását, miután a szabályozó hatóságoktól megkapta az összes szükséges jóváhagyást. „A Monsanto felvásárlása stratégiai szempontból mérföldkő az egészségügyi és élelmezési üzletágaink megerősítésében. Mezőgazdasági üzletágunk a kétszeresére nő, és ezzel a mezőgazdaság területén az első számú innovátorrá válik; így jobban ki tudjuk elégíteni ügyfeleink igényeit, és kiaknázhatjuk az ágazatban rejlő hosszú távú növekedési potenciált” – mondta Werner Baumann, a Bayer AG igazgatótanácsának elnöke.

A Bayer 2016 májusában jelentette be a Monsanto felvásárlására irányuló szándékát, majd 2016 szeptemberében írta alá a megállapodást az amerikai vállalattal a részvényenkénti 128 USD vételárról. Ez – a Monsanto 2018. február 28-án fennálló kintlévőségeit is figyelembe véve – jelenleg összesen körülbelül 63 milliárd USD összeget jelent. A szabályozó hatóságok által lefolytatott átfogó jóváhagyási folyamattal összefüggésben a Bayer vállalta egyes üzletágai eladását (amelyek 2017-ben 2,2 milliárd EUR árbevételt termeltek) 7,6 milliárd EUR összesített vételáron. A Monsantóval együtt és az eladások figyelembevételével az egészségügyi és a mezőgazdasági üzletág a 45 milliárd eurós teljes pro forma árbevétellel – a Crop Science kb. 20 milliárd eurós összesített árbevételét is beleértve – 2017-ben megközelítőleg azonos méretű lett volna. 2017-ben a két vállalat összesen – az eladott üzletágakat is beleértve – mintegy 115 000 főt foglalkoztatott.

 

A felvásárlás várhatóan jelentős értéknövekedést generál. A Bayer várakozásai szerint 2019-től pozitív hatással lesz az alaptevékenységből származó részvényenkénti működési eredményre. 2021-től ez a pozitív hozzájárulás várhatóan két számjegyű lesz. A Bayer arra számít, hogy az üzletágak eladását is figyelembe véve az újonnan létrejövő szinergiák 2022-től éves szinten 1,2 milliárd USD-vel járulnak hozzá az EBITDA-hoz (az egyszeri tételek figyelembevétele nélkül).

 

A Monsanto felvásárlásához a Bayer 57 milliárd USD kezdeti áthidaló finanszírozást vett igénybe. Egy 2016. szeptemberi bejelentés szerint ennek refinanszírozása hitel- és tőkefinanszírozási tranzakciók kombinációjával történik, és a tranzakciók némelyike már le is zárult. A záró tőkefinanszírozási intézkedés jogosultsági részvények kibocsátásával történik, amit tegnap jelentettek be.

 

Június 7-ével a Bayer lesz a Monsanto egyedüli tulajdonosa. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának feltételes jóváhagyása szerint a Monsanto Bayerbe integrálására a BASF részére történő eladások lezárultát követően kerülhet sor. Ez a tervek szerint körülbelül két hónapon belül megtörténik. „Az elmúlt két évben rendkívül alaposan előkészítettük a küszöbön álló integrációt. Más nagyvállalatok beolvasztása során már rengeteg tapasztalatot szereztünk, így garantált, hogy ezúttal is sikerrel járunk” – fogalmazott Baumann.

 

A vállalat neve Bayer marad. A Monsanto mint cégnév megszűnik. A megszerzett termékek megtartják márkanevüket, és a Bayer-portfólió részévé válnak.

 

Innovatív technológiák és megoldások minden területen

 

„Az innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy az egyre növekvő népesség számára több egészséges, biztonságos és megfizethető élelmiszert tudjunk biztosítani, és mindezt az eddiginél fenntarthatóbb módon tegyük. A két üzletág egyesítésével kevesebb idő alatt több innovatív megoldással állhatunk elő, és a gazdálkodók számára a világ minden táján az igényeiknek megfelelő megoldásokat kínálhatunk” – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatótanácsának tagja, a Crop Science üzletág elnöke. „A laboratóriumokban és a terepen dolgozó munkatársaink sokkal átfogóbb innovációs megközelítést tudnak alkalmazni a mezőgazdaság előtt álló hatalmas kihívások leküzdése érdekében” – tette hozzá.

 

A Monsantóval együtt és az eladásokat is figyelembe véve a Bayer 2017-es kutatás-fejlesztési beruházása összesen kb. 5,7 milliárd EUR összegű lett volna. Ebből a pro forma számítások szerint 2,4 milliárd EUR az egyesített mezőgazdasági üzletágra jutott volna.

 

Még nagyobb elkötelezettség a fenntarthatóság és az érdekeltek bevonása iránt

 

A Bayer teljes mértékben tisztában van azzal, hogy a mezőgazdaságban betöltött vezető szerepe kiemelt felelősséggel jár. A vállalat még nagyobb elkötelezettséggel kíván fellépni a fenntarthatóság érdekében. A Bayer piacvezetőként a legszigorúbb etikai és felelősségvállalási normákat követi, még több ember számára szeretné elérhetővé tenni az egészséges életet és a megfelelő táplálkozást, és tovább kívánja csökkenteni ökológiai lábnyomát. „Fenntarthatósági céljaink elérésére ugyanazzal az eltökéltséggel törekszünk, mint a pénzügyi céljaink teljesítésére” – jelentette ki Baumann.

 

A Bayer az érdekeltekkel való együttműködés elmélyítését is fontosnak tartja. Amint azt Baumann kifejtette: „Azon dolgozunk, hogy elmélyítsük a társadalommal folytatott párbeszédet. Meghallgatjuk a ránk vonatkozó kritikákat, és szeretnénk együttműködni a közös nevező megtalálásában. A mezőgazdaság túlságosan fontos ahhoz, hogy a fejlődés az ideológiai különbségek miatt megtorpanjon. Beszélnünk kell egymással. Meg kell hallgatnunk egymást. Ez az egyetlen módja annak, hogy áthidaljuk a közöttünk lévő szakadékot.”

 

Bayer: Science For A Better Life
A Bayer több mint 150 éves múlttal rendelkező nemzetközi nagyvállalat. Alaptevékenységei közé tartozik az egészségvédelem és a mezőgazdaság. Termékei és szolgáltatásai az emberek javát szolgálják, életminőségük javítására törekednek. Ugyanakkor a csoport célja az innováción keresztüli növekedés megteremtése. A Bayer vállalati állampolgárként elkötelezett a fenntartható fejlődés, valamint a társadalmi és etikai felelősségvállalás elvei mellett. A 2017-es pénzügyi évben a csoport mintegy 99.800 embert foglalkoztatott, és 35 milliárd euró értékben értékesítette termékeit. A beruházások 2,4 milliárd eurót, a kutatási és fejlesztési kiadások pedig 4,5 milliárd eurót tettek ki költségvetéséből. További információért látogasson el a http://www.bayer.co.hu weboldalra.

 

Kapcsolattartó
Winter Zsófia, Tel. +36 30 898 6155
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

További kapcsolat
Christian Hartel, Tel. +49 (214) 304 7686
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Rolf Ackermann, Tel. +49 (214) 304 1782
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Jövőre vonatkozó kijelentések
A közlemény a Bayer Csoport vagy valamely alcsoportjának vezetősége által, különböző jelenlegi feltételezések és előrejelzések alapján megfogalmazott, jövőre vonatkozó kijelentéseket tartalmazhat. Különböző ismert vagy ismeretlen kockázatok, bizonytalanságok vagy egyéb tényezők miatt a vállalat tényleges jövőbeli eredményei, pénzügyi helyzete, fejlődése vagy teljesítménye jelentősen eltérhetnek az itt szereplő becslésektől. Ezek a tényezők a Bayer www.bayer.com weboldalon elérhetők, nyilvános jelentéseiben tárgyalt tényezőket is magukba foglalják. A vállalat nem vállal kötelezettséget a jövőre vonatkozó kijelentések aktualizálására, illetve a jövőbeni eseményekhez vagy fejleményekhez történő igazítására.