A hamisított termékek azonosítása

A kétes internetes szállítók csaknem minden megbízható gyógyszeripari gyártó termékeire kivetik a hálójukat. Nem kivétel ez alól a Bayer HealthCare erekciós diszfunkció, ismertebb nevén impotencia kezelésére használt terméke sem. A hamisított tabletták még Németország területén is felbukkantak. Főleg illegális internetes kereskedők árusítják ezeket, bár úgy tűnik, hogy türelmi negyedekben, diszkókban és body-building klubokban is forgalmazzák őket.

 

A legújabb fejlemény az állítólagos generikus terméknek, illetve aktív összetevőjének internetes árusítása. Ezek a termékek gyakran nem azok, aminek az illegális kereskedők mondják őket, különösen, ami a minőséget illeti. Egyre gyakoribb az is, hogy a termékeket “természetes gyógyszerekként” árulják, noha valójában kémiai anyagokat tartalmaznak. Ne feledje: még ha el is éri a kívánt hatást az erekciós diszfunkcióra szedett illegális gyógyszer, nem tudhatja, valójában mit is tartalmaz, és milyen kockázatokat, mellékhatásokat okozhatnak ezek az összetevők.

 

Hogyan védhetem meg magamat a hamisított termékekkel szemben?

 

A betegek nem védtelenek a hamisított termékekkel szemben. A leghatásosabban úgy tudják megvédeni magukat, ha szkeptikusan fogadják a kétes ajánlatokat. A leglényegesebb kérdés: Megbízhatom a szállítómban?

 

Magyarországon a gyógyszereket a betegek általában csak gyógyszertárban szerezhetik be. Ezen felül sok olyan gyógyszer is van, amelyeket a gyógyszerész csak az orvos receptjének felmutatása esetében adhat ki. Ez a termék csomagolásán is szerepel (“csak gyógyszertárban” vagy “vényköteles”). Tehát a gyógyszertár, ahol gyógyszereit beszerzi, a bizalom helye. Magyarország joggal lehet büszke gyógyszeripari termékeinek biztonságosságára és minőségére.

 

Ha egy magánszemély csak gyógyszertárban kapható termékeket kínál Önnek (pl. az interneten, diszkóban, testépítő klubban vagy akár a türelmi negyedben), azon túl, hogy visszautasítja az ajánlatot, jelentse is az esetet a megfelelő hatóságoknak.

 

A “Letöltés” menüpont alatt “Öt tipp, hogyan védheti meg magát a hamisított termékektől” címmel felsoroltuk a legfontosabb tanácsokat, amelyek segítségével elkerülhetik a hamisított termékek megvásárlását.

 

Példa: potencianövelő gyógyszerek

 

Különösen a potenciagyógyszerekre jellemző, hogy gyakran magasabb áron kínálják őket, mint az eredeti terméket. Lényeges, hogy csak törvényes eladókban bízzon. A Bayer potencianövelő gyógyszere és hatóanyaga vényköteles készítmények – bármelyik kereskedő, aki ilyen terméket recept nélkül árul, szabálysértést követ el. Mellesleg versenytársaink ebbe a kategóriába tartozó termékei szintén csak orvosi receptre kaphatók.

 

Szabálysértésnek számít az is, ha a terméket a teljes csomagolás nélkül árusítják, ami papírdobozból, zsugorfóliából és a betegeknek szóló tájékoztató lapból áll. Az illegális internetes kereskedők gyakran árusítanak hamisított tablettákat, amelyeket a laikus aligha tud a valóditól megkülönböztetni csupán külső jegyei alapján, a teljes csomagolás hiányában. Az ilyenfajta “csomagolásra” a nem túl meggyőző magyarázat általában a következő: néhány esetben a tabletták mellé egy üzenetet csatolnak, mely szerint máskülönben előfordulhatna, hogy ellopják őket szállítás közben. A valóságban azonban arról van csak szó, hogy az eladók meg akarják spórolni a csomagolás magas költségeit, és gondoskodni akarnak róla, hogy a szállított termékeket ne fedezzék fel a hatóságok.

 

Ne feledje: még ha el is éri az illegális potenciagyógyszer a kívánt hatást, akkor sem tudhatja, hogy pontosan mit tartalmaz, és milyen kockázatokkal vagy mellékhatásokkal járhatnak az összetevői. Az eladók azt akarják, hogy a termék hatásos legyen, hogy ezáltal minél több későbbi megrendelést érjenek el. Nem foglalkoznak azzal, hogy a hatást klinikailag tesztelt hatóanyagokkal érik-e el, a minőségi előírásoknak megfelelően készül-e el a termék, illetve a vevő egészségét károsíthatja-e.

 

Vigyázzon, ha az interneten vagy külföldön vásárol

 

Vannak, akik vásárolnak vényköteles gyógyszereket az interneten recept bemutatása nélkül. A gyógyszer, amit kapnak, az előírásokban szereplő csomagolással vagy naprakész tájékoztató lappal (betegtájékoztatóval) sem rendelkezik. Nem engedheti meg magának, hogy ennyire óvatlan legyen! Ne feledje, hogy az eredeti termék és a hamisítvány gyakran csak nehezen különböztethető meg ránézésre. De ha még a tabletta (vagy a csomagolás) úgy is néz ki, mint máskor, semmi garancia nincs arra, hogy tényleg eredeti – a hamisítók igazi profik! Olyan terméket képesek előállítani, amelyet a laikusok az eredetitől további információk hiányában nem tudnak megkülönböztetni.

 

A hamisított gyógyszerek fő forrása leggyakrabban az internet. Léteznek jogszerű, megbízható online gyógyszertárak, de ezen kívül sok kétes eladó is működik a neten.

 

Erről a témáról többet olvashat az Online vásárlás című oldalon.

 

Ha külföldi tartózkodása során vásárol gyógyszert, győződjön meg róla, hogy megbízható forrásból szerzi be. A legjobb, ha személyes “útipatikát” állít össze magának elutazás előtt, kezelőorvosa vagy gyógyszerésze ajánlásai alapján.

 

Ha gyanúja támad a birtokában lévő gyógyszeripari termékkel kapcsolatban, mindig kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét különösen, ha úgy gondolja, hogy az Ön által bevett gyógyszer hatása eltér a megszokottól, illetve valami gyanúsat lát a csomagoláson.

 

Párhuzamos import

 

Tartsa szem előtt, hogy az érvényben lévő törvények értelmében lehetséges a “párhuzamos import” folytatása. Ez azt jelenti, hogy az importőrök behozhatnak egy eredeti terméket az Európai Gazdasági Térség egy másik országából, és kicserélhetik az eredeti dobozt saját csomagolásukra, vagy elláthatják a megfelelő címkézéssel, hogy saját országukban forgalmazhassák. Ha a párhuzamos importőr a Bayer HealthCare termékét terjeszti az importőr saját papírdobozában, természetesen a csomagolás alapján nem tudunk véleményt alkotni a termék eredetiségére vonatkozóan. Mindenesetre amikor a párhuzamosan importált gyógyszerek újracsomagolására kerül sor, az (új) csomagoláson jelezni kell az újracsomagolásért felelős vállalat nevét. Gyógyszerésze tud Önnek további információkat adni.

 

Interneten vásárolt termékek

 

Az interneten történő óvatlan vásárlások sok hiszékeny vásárlónak szereztek már kellemetlen meglepetéseket. A bűnszervezetek is ismerik az internet előnyeit. Számtalan hiszékeny beteg esett már trükkjeik csapdájába, amikor csak gyógyszertárban kapható termékeket vásárolnak (állítólagos) magánszemélyektől az eBay-en vagy más internetes oldalon, illetve válaszolnak a számtalan spam e-mail valamelyikére, amelyekkel főként erekciós problémákra szolgáló gyógyszereket hirdetnek, és vásárolnak ezekről a weboldalakról.

 

Természetesen léteznek törvényes, megbízható online gyógyszertárak, azonban sok a “fekete bárány” az interneten. Az ilyen tisztességtelen eladók által nyújtott “szolgáltatások” akár jó üzletnek is tűnhetnek – különösen olyan gyógyszerek esetén, amelyeknél bizonyos “feszélyezettségi tényezővel” is számolni kell, amilyenek például az erekciós zavarokra szolgáló készítmények. Ezek a kereskedők a betegeknek orvosi recept nélkül kínálnak vényköteles gyógyszereket. Az erekciós zavarokra szolgáló ilyen hamis készítmények egy része hatást ér el. Azonban mivel a hamisított termék általában a feltüntetettől eltérő hatóanyagokat és összetevőket tartalmaz, a beteg védtelen kísérleti nyúlként felmérhetetlen egészségi kockázatokat vállal.

 

Gondolja csak el: az a termék, amit illegális kereskedőktől elméletileg eredeti termékként vagy valamely gyógyszerrel megegyező készítményként (generikumként) vásárol, nem éri meg az árát, és rendkívül veszélyes Ön és családja egészségére!