Háttér

A hamisítás különösen jövedelmező tevékenység olyan kétes üzletemberek számára, akik saját céljaikra használják fel az eredeti gyártó minőségi gyógyszertermékekre, nagy erőfeszítésekkel megszerzett jó hírnevét.

 

A hamisítók elsődleges célja olyan termék értékesítése, amely külső megjelenése alapján összetéveszthető az eredetivel. Nem áll azonban érdekükben arról gondoskodni, hogy a hamis termék a megfelelő összetevőket is tartalmazza. Kis túlzással saját garázsukban is előállíthatják termékeiket, nem törődve azokkal a részletes és szigorú jogi és szakmai előírásokkal, amelyek a minőségi gyógyszerek gyártására vonatkoznak. Ha csak ezt vesszük alapul, és nem foglalkozunk a nem létező kutatási költségekkel, beláthatjuk, hogy a hamisítók óriási haszonra tesznek szert az eredeti termékek gyártóival szemben. Figyelembe véve, hogy sok országban viszonylag alacsony a valós büntetések kockázata, könnyen belátható, hogy a hamisított gyógyszerek gyártása jövedelmezőbb lehet, mint illegális gyógyszeripari termékek csempészete. Noha a hamisított gyógyszereket sokszor kis garázslaboratóriumokban állítják elő, az ilyen bűncselekmények megbízói és támogatói gyakran professzionális bűnözői hálózatot alkotnak.

 

A kalózkodás és hamisítás egyéb formáitól (pl. ruhanemű, illegálisan másolt cd-k stb.) eltérően azok a betegek, akik hamis gyógyszereket vásárolnak, jóhiszeműen azt gondolhatják, hogy az eredeti terméket vették meg. A hamisítók tehát általában anélkül szerzik meg a betegek pénzét, hogy legkevésbé is törődnének azok egészségével, vagy életével.

 

Kiket érintenek a hamisított termékek?

 

Mindent hamisítanak, amivel pénzt lehet keresni: szabadalmazott gyógyszereket éppúgy, mint generikus termékeket – az eredeti gyártó szabadalmi oltalmának lejárta után más név alatt forgalmazott gyógyszereket. Az olyan betegségek gyógyítására használt drága, vényköteles gyógyszerek, mint például az AIDS vagy a rák, különösen jövedelmezők az ilyen kétes “üzletemberek” számára. Nemzetközi szinten valószínűleg az antibiotikumok a leggyakrabban érintett termékek. Az életmód-gyógyszerek, például erekciózavarokat kezelő készítmények, is egyre előkelőbb helyen szerepelnek. Éppen ezért – legalábbis elméletileg – minden betegnél fennáll a hamis gyógyszer vásárlásának kockázata, még akkor is, ha az adott országban megfelelő óvintézkedések vannak életben.

 

Mit nevezünk hamisított gyógyszernek?

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Gyógyszergyártók Világszövetsége (IFPMA) meghatározása szerint a hamisított gyógyszer, amelynek címkéjén szándékosan és csalárd módon valótlan adatokat közölnek a termék azonosságát és/vagy forrását illetően.

 

Leegyszerűsítve olyan gyógyszerekről van szó, amelyek nem az eredeti gyártótól származnak, vagy nem az eredeti formában kerülnek a beteghez. A gyártást követően szabályosan és törvényesen végrehajtatott gyógyszerminőségére vonatkozó változtatások nem tartoznak ebbe a kategóriába. Az elejétől végéig a hamisító által előállított “teljes” hamisítványoktól az olyan eredeti termékekig terjed körük, amelyeknek lejárt a felhasználhatóságának az ideje, de azt szabálytalanul, nem a gyártó által hosszabbították meg. A hamisított gyógyszerek közé tartoznak azon termékek:

 
  • amelyek a megfelelő aktív hatóanyagot tartalmazzák ugyan, de túl magas vagy alacsony dózisban 
  • amelyek lejárati idejét megváltoztatták 
  • amelyek nem tartalmaznak aktív hatóanyagot 
  • amelyek tartalmaznak ugyan aktív hatóanyagot, de az nem egyezik meg a feltüntetettekkel 
  • amelyeket hamis csomagolással, zsugorcsomagolással és/vagy használati útmutatóval árulnak. 
 

Sajnos az ilyen “gyógyszereket” a laikus, illetve az orvos vagy a gyógyszerész további információk nélkül gyakran nem tudja azonosítani.

 

Vannak-e olyan termékek, amelyek hasonlítanak a hamisított termékekhez?

 

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy bűnszervezetek olyan termékeket ajánlanak, amelyek állításuk szerint megegyeznek bizonyos eredeti termékekkel. Oszlassunk el minden félreértést mindjárt az elején: a generikus gyógyszerek olyan készítmények, amelyeket eltérő név alatt forgalmaznak, miután az eredeti gyártó szabadalmi oltalma lejárt. Számos megbízható vállalat gyárt ilyen termékeket az eredetinek megfelelő minőségben, a törvények betartásával. A generikumok gyártói is lehetnek a hamisítás áldozatai. Azonban ha kétes vállalatok ajánlanak vényköteles gyógyszereket például interneten, és azt állítják, hogy az megegyezik egy Ön által ismert termékkel, akkor legyen nagyon óvatos. Nézzen utána a megbízható internetes gyógyszertáraknak, mielőtt bármilyen gyógyszert megrendel az interneten.

 

Mik az egészségügyi kockázatok?

 

Az emberek azért szednek gyógyszereket, hogy betegségeiket kezeljék, és meggyógyuljanak. Nyilvánvaló, hogy a hamisítónak nem áll érdekében az eredetivel megegyező minőségű gyógyszert előállítani. A veszélyek nyilvánvalóak a hamisított termékek esetében, amelyek természetüknél fogva kárt okoznak a betegnek, illetve vásárlónak, például mert mérgező anyagokat vagy szennyeződéseket tartalmaznak. Azonban ha el is tekintünk az ilyen kirívó esetektől, a hamisított termékek általában alacsonyabb minőségűek, az elégtelen gyártási folyamatok vagy esetleg a nem megfelelő tárolás miatt. Még ha tartalmaz is a termék aktív hatóanyagot, annak minősége vagy mennyisége elégtelen lehet, melynek következtében pl. a védőoltás sikertelen lesz, vagy pl. antibiotikumok esetén rezisztencia alakul ki akár a valódi hatóanyaggal szemben is. Végül is a törvények nem véletlenül írnak elő olyan bonyolult eljárást a klinikai kísérletekre, forgalomba hozatali engedélyezésre és a gyógyszerek nagykereskedelmi forgalmának a nyomonkövetésére.

 

Végül a helyes javallatra, használatra, stb. vonatkozó információk hiánya is jelentős kockázatot és károkat okozhat még akkor is, ha a gyógyszer összetétele eredeti. Bizonyos esetekben a hamisító veszélyes ható- vagy segédanyagokat ad a termékhez, hogy az eredeti termékre emlékeztető “hatást” érjen el (vagy inkább “mellékhatást” terápiás érték nélkül). Ezért a hamisított gyógyszer szedése minden esetben az orosz ruletthez hasonlítható.

 

Példák

 
  • A hányinger egy súlyos betegség kezelésére használt eredeti termék elkerülhetetlen mellékhatása. A gyógyszert igénylő és rendszeresen szedő betegek tudják ezt. Lehetséges, hogy a hamisítók bizonyos mennyiségben mérgező anyagot adagolnak hamisított termékükhöz, hogy hasonló mellékhatást érjenek el, és a betegek azt gondolják, a valódi gyógyszert kapták.
  • Az erekciózavar kezelésére szolgáló, hamisított gyógyszer pl. az eredeti hatóanyag módosított változatát tartalmazhatja, amellyel nem végeztek klinikai kísérleteket. A hamisító esetleg több hatóanyagot is kombinálhat. A hamisított termék lehet hatékony, akár az eredeti készítménynél látszólag hatékonyabb is, mert a dózist szándékosan megemelték – a beteg azonban nem tudja, hogy valójában mit (és milyen dózisban) vett be, és mik lesznek ennek a hosszú távú hatásai.