Hazai helyzet

Magyarországon meglehetősen sajátos helyzet alakult ki. Mivel nálunk a gyógyszerforgalmazás egy igen szigorúan szabályozott és ellenőrzött, zárt láncban történik, így a patikákban – szemben például Németországgal! – nem fordulnak elő hamisítványok. Újságok hirdetése alapján, s az interneten azonban bárki, bármihez hozzájuthat. A gyógyszerhamisítás Magyarországon a teljes forgalomnak egyelőre 3-5 százalékára becsülhető, az európai tendenciák azonban azt mutatják, hogy egyre nagyobb lesz ez az arány.

 

A hamisított gyógyszerek elleni küzdelem jelenleg leghatékonyabb és legismertebb formája a gyógyszer-kereskedelmi lánc zártságának biztosítása. Ennek lényege, hogy a kereskedelmi lánc valamennyi tagja Magyarország, illetve a többi EU tagállam gyógyszer-felügyeleti hatósága által kibocsátott hatósági engedéllyel kell, hogy rendelkezzen. Ezt a hatósági engedéllyel rendelkező tevékenységet az adott hatóság folyamatosan ellenőrzi.

 

A hazai legális gyógyszer-kereskedelem szigorúan szabályozott. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ellenőrzi a gyógyszer útját a patikáig, azaz a gyógyszerek minőségét, hatásosságát és biztonságos alkalmazhatóságát, valamint a gyártóhelyek megfelelőségét, illetve a gyógyszer-nagykereskedők tevékenységét. Az ÁNTSZ pedig magát a kiskereskedelmi gyógyszerforgalmazást (patikák, külön engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi üzletek) felügyeli.

 

Javasoljuk, hogy gyógyszereit Magyarországon, engedélyezett helyről szerezze be, ha szükségessé válik más EU tagállamban is kizárólag ilyen helyen vásároljon, vagy ha az EU- n kívülre utazik, gyógyszereit előre váltsa ki Magyarországon, és vigye magával.

 

Minden esetben figyeljen arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból pl. egészségügyi szakembertől származzon.

 

Soha ne vásároljon gyógyszert engedély nélküli gyógyszer- kereskedelmi csatornákon keresztül, azaz pl. utcai árusoknál, piacokon, internetről, csomagküldő szolgálatoktól.