Növényvédő szerek - Intézkedések a hamisított termékek elleni küzdelem érdekében

A hamisított, vagy illegálisan forgalmazott növényvédő szerek a gyógyszeripari termékekhez hasonlóan, minőségbeli hiányosságaik miatt jelentős kockázatot jelentenek mind az emberek mind a környezet számára. A hamisított termékek aránya a növényvédelmi piacon 5 és 10 százalék között van.

 

A Bayer aktívan foglalkozik a termékhamisítás kérdésével a gyanútlan betegek, ügyfelek vagy felhasználók egészségére vagy életére gyakorolt negatív hatások minimalizálása érdekében. A Bayer Csoport minden tagja intenzíven együttműködik a felelős szabályozó hatóságokkal, igazságügyi szervekkel és vámügyi hatóságokkal.

 

A hamisított termékek és utánzatok nem csak az emberekre és a környezetre jelentenek kockázatot, hanem hatalmas gazdasági kárt is okoznak. Az ilyen kalózkodás ronthatja az innovációs lehetőségeket és a piacképességet, amely munkahelyek és adóbevételek elvesztéséhez vezet világszerte.

 

A Bayer Crop Science olyan regionális és globális szövetségi bizottságokban való részvétellel támogatja az illegális növényvédő szerek elleni küzdelmet, mint például az Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA) Hamisítás-ellenes Szakértő Csoportja [Anti-Counterfeiting Expert Group], valamint a CropLife International Hamisítás-ellenes Operatív Bizottsága [Anti-Counterfeiting Steering Committee]. A nemzeti és nemzetközi hatóságokkal való intenzív együttműködés eredményeképpen 2009-ben nagy mennyiségben foglaltak le és semmisítettek meg hamisított növényvédő szereket Magyarországon is.

 

Az illegális növényvédő szerekkel szembeni hatékony fellépés érdekében a Bayer CropScience rendszeresen szervez belső regionális workshopokat.

 

A Bayer Crop Science növényvédő szereinek csomagolóanyagai általában olyan speciális megkülönböztető jegyeket hordoznak, amelyek lehetővé teszik a vevők számára, hogy megkülönböztessék az eredeti és a hamisított termékeket.

 

A hamisított termékek és utánzatok nem csak az emberekre és a környezetre jelentenek kockázatot, hanem hatalmas gazdasági kárt is okoznak. Az ilyen kalózkodás ronthatja az innovációs lehetőségeket és a piacképességet, amely munkahelyek és adóbevételek elvesztéséhez vezet világszerte.

 

Kiterjesztett termékfelelősség

 

A Bayer nagy figyelmet szentel annak, hogy megfeleljen a környezetért való felelősség elvárásainak, és hogy megőrizze mindazoknak az egészségét és biztonságát, akik termékeinkkel kapcsolatba kerülnek.

 

E felelősségünket nagyon komolyan vesszük, és azok általunk ismert felhasználási körében ellenőrzünk és figyelemmel kísérünk minden Bayer terméket egészségügyi, biztonsági, környezetvédelmi és minőségi (HSEQ) szempontból is. A kiterjesztett termékfelelősség kiemelt jelentőséggel bír számunkra. Az ez irányban tett lépések már a termékfejlesztésnél elkezdődnek, és a gyártáson át egészen az alkalmazásig terjednek. Ezen kívül, a gazdálkodókat is képezzük arra, hogy a növényvédő szereinket biztonságosan használják.

 

A probléma hazai és nemzetközi vonatkozásai

 

Illegális növényvédő szerek: Egy figyelmet igénylő egyre növekvő probléma - közzétette az EurActiv 2010. június 28-án (Az alábbi cikket Phil Newton, az Európai Növényvédelmi Szövetség kommunikációs vezetője írta kizárólag az EurActiv számára.)

 

"Ha valaki hamisított termékeket említ, mik jutnak először az emberek eszébe? Minden bizonnyal a hamisított pénz, táskák, napszemüvegek, DVD-k és pólók. De hamis növényvédő szerek? Nem jellemző, hogy eszünkbe jutnának, egészen a közelmúltig. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az Európai Uniós és a nemzeti jogi keretek nem követik a fejleményeket, és nem is birkóznak meg velük túl jól.

 

A gyártási technológiában bekövetkezett fejlődés, a kereskedelmi törvények enyhülése és a vámvizsgálatok kiskapui lehetővé teszik az ilyen potenciálisan veszélyes termékek előállítását és kereskedelmét. Az illegális gyomirtó szereket, rovarirtó szereket vagy gombaölőket manapság tiltott módon gyártják és forgalmazzák szervezett bűnözés keretében, igen magas haszon mellett, melyet csak Európában évi több mint egy milliárd euróra becsülnek.

 

Az engedélyezett termékektől eltérően, melyek szigorú független vizsgálatokon mennek keresztül azok piacra kerülése előtt, az illegális növényvédő szerek sem vizsgálaton nem esnek át, sem használatra nem alkalmasak. Semmi nem biztosítja, hogy egy hamis termék azt tartalmazza, ami a címkén szerepel, és ez olyan tény, amely káros következményekkel bírhat a terményekre és az emberi egészségre. Az illegális növényvédő szerek használata a gazdálkodókat több területen is veszélyezteti: a termés romlása, magas egészségügyi kockázat – hiszen veszélyes anyagok használatának is kitehetik magukat – valamint a jó hírnév megrontása.

 

A szermaradékok az ételen keresztül a fogyasztókhoz is eljuthatnak. Az ilyen termékek mögött nem áll felelős társaság, és ezért aztán nem úgy készülnek, hogy biztosítsák az emberi egészség és a környezet legmagasabb szintű védelmét. Ez az oka annak, hogy az illegális növényvédő szerek világszintű kereskedelme egyre nagyobb problémát jelent a vámügyi-, igazságügyi hatóságoknak, a gazdálkodóknak, valamint az élelmiszerek előállítási láncában és a növényvédelemben érintett iparágak számára.

 

Egy esettanulmány

 
A dél-spanyolországi Almería tartomány közvetlenül megtapasztalhatta a következményeket. Almería egyike Európa fő paradicsom-, paprika-, uborka- és egyéb zöldségtermelő területeinek. A mezőgazdaság állítja elő a régió jövedelmének 30%-át, és 150.000 embernek biztosít munkát. Almería hírneve makulátlan, és gondosan óvni kell.
 

2007-ben egy nem engedélyezett növényvédő szert találtak Almeríából Európába mindenfelé exportált paprika-szállítmányokban. Ez Almería mezőgazdasági szektorának jelentős kárt okozott: az európai kereskedők csökkentették a régióból történő beszerzéseiket, és a paprika exportja 19%-kal csökkent 2007 első hat hónapja alatt.

 

Három évvel később, jelentős nyomozást, tisztítást és szigorú intézkedéseket követően a termelők büszkén állíthatják, hogy az illegális növényvédő szerek használata már a múlté. A régió zöldségtermelőinek igen világos üzenete, hogy nem lenne második esélyük. Valóban így van, az egész szektor sorsa forog kockán, ideértve a gazdálkodók bevételeit, és zöldség- és gyümölcstermelésük jó hírnevét is.

 

Almería példája bizonyítja, hogy lehetséges az illegális növényvédő szerek forgalmának csökkentése. Hasonlóképpen, ez a tapasztalat azt is mutatja, hogy a mezőgazdasági régiók szerte Európában kezdik nagyon komolyan venni ezt a problémát. A gazdálkodók, szövetkezetek és kereskedelmi szövetségek hangsúlyozzák, hogy a siker záloga az együttműködésben, és egy jól felépített jogi szabályozási rendszerben rejlik.

 

A terjesztőhálózat

 

2009-ben hamis gyomirtó szereket foglaltak le a budapesti reptéren, és más magyarországi helyszíneken. A nyomozás megállapította, hogy az anyag nagy részét a németországi Hamburgon keresztül importálták, és egy az ukrán határ közelében lévő kis vámellenőrző pont felé tartottak vámkezelésre. A hamisítók az emberi életet fenyegető veszéllyel nem törődve, a mindössze 24 fokos lobbanáspontú hamisított növényvédő szereket repülőgépen szállítatták, veszélyeztetve ezzel a legénységet és a lakosságot is.

 

A hamburgi hatóságokkal való együttműködés során fény derült arra, hogy több tonnányi hasonló „anyag” haladt keresztül a kikötőn 2009-ben. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az illegális növényvédő szereket Kínában gyártják, Hamburgon és más kikötőkön keresztül érkeznek be, és azokat Kelet-Európában gyűjtik össze egy központi raktárban újracsomagolás, címkézés, majd Nyugat-Európában történő terjesztés céljából.

 

A vállalkozást a drogkereskedelemhez hasonlóan, szervezett bűnözés keretében folytatják. A jogérvényesítő szervek folyamatosan felkutatják a különböző ellátási útvonalakat, és megfeszítetten dolgoznak annak érdekében, hogy megállítsák az illegális kereskedelmet, azonban akadályozza őket a vonatkozó és hatékony jogszabályi háttér hiánya.

 

Jogi megfontolások

 
Európában a növényvédő szerekre szigorú szabályozás vonatkozik az egészség- és a környezetvédelem legmagasabb szintjének biztosítása érdekében. Azonban ahhoz, hogy ezek a szigorú szabályok hatékonyak is legyenek, azokat figyelemmel is kell kísérni, alkalmazni és kikényszeríteni. Az illegális növényvédő szerek belépését a vámügyet és a szállításokat szabályozó jogszabály-keretrendszer gyengeségei segítik.
 

Ennek eredményeképpen az illegális növényvédő szerek forgalmának nagy része kívül esik a fennálló jogi szabályozás hatókörén. Ennek részben az az oka, hogy a hamisítás elleni intézkedések főleg a szellemi tulajdon megsértésére összpontosítanak, ami talán megfelelő a retikülök esetében, azonban a vegyszerek esetében nem. Kritikus fontosságú egy olyan átfogóbb jogszabályi megközelítés kidolgozása, amely kiterjed az illegális vegyszerekre, és nem csak az egészség- és a környezetvédelem legmagasabb szintjét biztosítja, hanem a lefoglalást, nyomozást és vádemelést is meggyorsítja.

 

A vámügyi-, szabályozó- és jogérvényesítő szerveknek ezen kívül szüksége van egy hatékony platformra az információk, tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztásának elősegítése érdekében az egész Európai Unióban. Az iparági-, szabályozó-, vámügyi- és jogérvényesítő szervek minden érintett szereplőjét össze kellene kapcsolni egymással, hogy meghatározhassák a probléma megoldásának legjobb módját. Másfelől pedig, a kormányoknak késznek kell lenniük arra, hogy odafigyeljenek és cselekedjenek.

 

Végül, a fuvarozó társaságoknak (akik ezen anyagok Európába történő szállításában vagy tudatosan, vagy gondatlanságból együtt dolgoznak a hamisítókkal vagy egyéb illegális termékforrásokkal) is lépéseket kell tenniük ennek a gyakorlatnak a megállításáért.

 

Spanyolország megmutatta, hogy a termelők, forgalmazók, valamint az iparági-, vámügyi- és jogérvényesítő szervek egységes cselekvése, egy mindehhez segítséget nyújtó jogszabályi háttér mellett, gátat tud vetni a problémának. Itt az ideje annak, hogy ez a példa váljon gyakorlattá Európa-szerte."

 
 
 

Figyelmébe ajánljuk:
Bayer CapSeal - QR kód és a hozzá kötődő applikáció a hamisítványok kiszűrésére
A Bayer bevezette a növényvédőszeres flakonokat záró kupakok 3. generációját. Az újdonság egy hologrammal és QR-kóddal is ellátott zárjegy, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan leellenőrizze a termék eredetét. Ezen felül a sérült zárjegy arra utal, hogy a flakont már előzőleg felbontották, ezért elővigyázatosságból semmi esetben sem szabad azt megvásárolni. Az új, okostelefonokra letölthető CapSeal App alkalmazás bemutatja a zárjegy új biztonsági elemeit.
bővebben >> https://capseal.bayer.com/