A Bayer átláthatósági kezdeményezésének első évfordulója

A Bayer elkötelezte magát az átláthatóság mellett: több mint 300, a glifozát biztonságos felhasználását igazoló vizsgálat összefoglalóját tette online elérhetővé.

A Bayer 2018. december 7-én ünnepelte a növényvédő szereinek biztonságos felhasználását tudományosan igazoló átláthatósági kezdeményezésének első évfordulóját. A tudomány hozzáférhetőbbé tételére irányuló törekvéseinek újabb fontos mérföldöveként a Bayer több, mint 300, a glifozát biztonságos felhasználását igazoló vizsgálat összefoglalóját tette közzé az erre szolgáló átláthatósági platformján.

 

„A növényvédelmi tudományos kutatások hitelességébe vetett bizalom vállalatunk és működésünk szempontjából létfontosságú. Az emberek többet szeretnének tudni az általuk fogyasztott élelmiszerek termesztéséről és az előállításuk során használt termékekről. A gazdálkodók a növényvédő szerek segítségével óvják meg a termést a betegségektől, a kártevőktől és a gyomoktól. Vezető mezőgazdasági vállalatként azon munkálkodunk, hogy a növényvédő szerekkel kapcsolatos vizsgálatokat olyan módon tegyük közzé, amely túlmutat a hatósági előírásokon. Szeretnénk megismertetni az emberekkel a tudomány és az innováció által biztosított mezőgazdasági előnyöket, emellett pedig síkra szállni azért, ami számukra a legfontosabb: a biztonságos, egészséges, megfizethető és környezetvédelmi szempontból fenntartható módon előállított élelmiszerekért. A termékeink alapját képező tudományos kutatásokhoz való hozzáférés javítása átláthatósági kezdeményezésünk egyik sarokköve.”

 

Akárcsak az átláthatósági kezdeményezésének részét képező többi szer esetében, a Bayer ebben az esetben is főként a növényvédő szerek európai uniós engedélyeztetéséhez benyújtott, a biztonságos felhasználást igazoló vizsgálatokra koncentrál. A weboldalon a hatóanyagok és a reprezentatív készítmények szermaradványaival és metabolizációjával (18), környezeti sorsával (32), toxikológiájával (180) és ökotoxikológiájával (88) kapcsolatos vizsgálatok összefoglalói szerepelnek. További információk a GYIK oldalon találhatók.

 

A még ezeknél is árnyaltabb, átfogóbb vizsgálati jelentések 2019-től lesznek elérhetőek. Ezek között szerepelnek majd a Bayer saját vizsgálati jelentései is, amelyek a 2017. decemberi európai uniós hatóanyag-újraengedélyezés alapját képezték.

 

A glifozát biztonságos felhasználását megalapozó tudomány

 

Az elmúlt negyven évben a glifozátot, illetve a glifozátalapú termékeket behatóan vizsgálták az emberi egészség és a biztonságos felhasználás szempontjából. A glifozáttal kapcsolatos tudományos kutatások többségét független kutatók végezték.

A glifozáttal kapcsolatos további kutatásokért látogasson el az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA), az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA), illetve a glifozát munkacsoport oldalára. A glifozáttal kapcsolatos háttér-információk, és az alkalmazását igazoló eddigi tapasztalatok itt találhatóak.

 

Kapcsolattartó:

Utz Klages tel.:+49 2173 38 3125

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 
 

A Bayer vállalat

A Bayer az élettudományok terén tevékenykedő globális vállalat, amely az egészségügyre és a mezőgazdaságra fókuszál. A cég termékei és szolgáltatásai arra irányulnak, hogy segítsenek az embereken, és javítsák az életminőségüket. A csoport ugyanakkor az innováció, a növekedés és a magas jövedelemtermelő képesség révén kíván értéket teremteni. A Bayer elkötelezett a fenntartható fejlődés, valamint amellett, hogy társadalmilag és etikailag felelős vállalati polgárként járjon el. A 2017-es pénzügyi évben a Bayer csoport mintegy 99 800 főt foglalkoztatott, és 35,0 milliárd euró árbevételt ért el. A tőkeberuházások összege 2,4 milliárd euró, a K+F kiadások összege pedig 4,5 milliárd euró volt. További tájékoztatásért látogasson el a www.bayer.com oldalra.

 

Jövőre vonatkozó kijelentések

A közlemény a Bayer vezetősége által különböző jelenlegi feltételezések és előrejelzések alapján megfogalmazott, jövőre vonatkozó kijelentéseket tartalmazhat. Különféle ismert vagy ismeretlen kockázatok, bizonytalanságok vagy egyéb tényezők miatt a vállalat tényleges jövőbeli eredménye, pénzügyi helyzete, fejlődése vagy teljesítménye jelentősen eltérhet az itt szereplő becslésektől. Ezek a Bayer www.bayer.com oldalon elérhető, nyilvános jelentéseiben tárgyalt tényezőket is magukban foglalják. A cég nem vállal kötelezettséget a jövőre vonatkozó kijelentések aktualizálására, illetve a jövőbeni eseményekhez vagy fejleményekhez történő igazítására.