A Bayer lezárta a Monsanto felvásárlását

Leverkusen, 2018. június 7. – A Bayer a mai napon sikeresen lezárta a Monsanto felvásárlását. Az amerikai vállalat részvényeit mától nem forgalmazzák a New York-i tőzsdén – a Monsanto-nak ettől a naptól kezdve a Bayer a kizárólagos tulajdonosa. A részvényesek 128 amerikai dollárt kaptak Monsanto részvényenként. A német vállalat  történelmének legnagyobb felvásárlásában a J. P. Morgan pénzügyi szolgáltató működött közre. Az USA versenyhivatalának (DoJ) előírásai szerint a Monsanto Bayerbe integrálására csak a BASF részére történő eladások lezárultát követően kerülhet sor. Az integrációs folyamat várhatóan két hónapon belül kezdődik meg.

„Ez egy nagyszerű nap a partnereinknek, azoknak a világszerte termelő gazdálkodóknak, akiknek ezután még jobban tudunk segíteni a biztosabb és magasabb terméshozam elérésében, illetve részvényeseinknek, hiszen ennek a tranzakciónak jelentős értéknövelő hatása is van. “ – mondta Werner Baumann, a Bayer AG igazgatótanácsának elnöke. „ Az egyesülés a fogyasztóknak és az egész társadalomnak is előnyére válik, hiszen ezáltal világszerte megújult erővel tudjuk segíteni a gazdákat a fenntarthatóbb mezőgazdaság fejlesztésében és a táplálóbb, megfizethetőbb élelmiszerek előállításában. Innovatív mezőgazdasági megoldásainkkal dolgozóinknak világszerte vonzó munkahelyeket és fejlődési lehetőségeket kínálunk“ – fogalmazott Werner Baumann. „ A fenntarthatósági célkitűzéseink éppolyan fontosak számunkra, mint a pénzügyiek. A megnövekedett felelősségünk tudatában- amely a mezőgazdaság területén szerzett vezető szerepünkből adódik- arra törekszünk, hogy el tudjuk mélyíteni a társadalommal folytatott párbeszédünket.“

 

„A mai sikeres tranzakció fontos mérföldköve egy olyan vezető agrárvállalkozás megteremtésének, amelynek segítségével lehetőség nyílik a gazdaságok erőfeszítéseinek támogatására: egy termelékenyebb, fenntarthatóbb mezőgazdaság létrehozására a bolygónk és a fogyasztók érdekében.“ – mondta Hugh Grant, a Monsanto távozó vezérigazgatója. „Büszke vagyok arra az útra, amit Monsantóként bejártunk, és bizakodással tekintek a jövő modern mezőgazdaságának megteremtésére, amelyben nagy szerepe lesz az egyesült vállalatnak.“

 

Az integráció megkezdődése után Liam Condon, a Bayer igazgatótanácsának tagja, a Crop Science divízió elnöke vezeti majd az összevont Crop Science üzletágat. Addig az időpontig a Monsanto a Bayertől függetlenül fog működni.

 
Bővebb információ a www.bayer.com weboldalon olvasható.
 

Kapcsolattartó
Winter Zsófia, Communication Manager, Tel. +36 30 898 6155
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Jövőre vonatkozó kijelentések
A közlemény a Bayer Csoport vagy valamely alcsoportjának vezetősége által, különböző jelenlegi feltételezések és előrejelzések alapján megfogalmazott, jövőre vonatkozó kijelentéseket tartalmazhat. Különböző ismert vagy ismeretlen kockázatok, bizonytalanságok vagy egyéb tényezők miatt a vállalat tényleges jövőbeli eredményei, pénzügyi helyzete, fejlődése vagy teljesítménye jelentősen eltérhet az itt szereplő becslésektől. Mindezt a következő tényezők befolyásolhatják: a megszabott határidőig a felek nem lesznek képesek az elvárható együttműködésre, az összeolvadás megszervezése az elvárt időpontig nem lesz elég hatékony ahhoz, hogy a Monsanto Csoport (Monsanto) sikeresen integrálódjon a Bayer Csoportba (Bayer). Egy ilyen integráció az előre eltervezettekhez képest sokkal bonyolultabb, időigényesebb és költségesebb lehet: a működési költségek, a vásárlók elvesztése, az üzletmenetben bekövetkező zavar (felmerülő problémák a munkavállalókkal, a vásárlókkal, ügyfelekkel és ellátókkal) jelentőségteljesebb lehet a vártnál, a kulcsfontosságú pozícióban dolgozó Monsanto alaklamazottak megtartása is nehézségekbe ütközhet, ahogy az is, hogy a felek megfeleljenek az összeolvadással kapcsolatos könyvelési és adózási elvárásoknak. Szintén kockázatot jelenthet az ügyletre felvett hitelek törlesztése, a lehetséges eladósodás, a Bayer és a Monsanto üzleti kombinációjának hatásai, beleértve az összevont cég jövőbeli pénzügyi helyzetét, működési eredményeit, stratégiáit és terveit. A további tényezők a 2017. augusztus 31-ig tartó pénzügyi évre vonatkozóan megtalálhatók a Monsanto éves kiadványában. A Monsanto egyéb iratai az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (“SEC”) irataival együtt megtalálhatóak a http://www.sec.gov és a Monsanto www.monsanto.com weboldalán. További fontos tényezők a Bayer nyilvános riportjaival a Bayer honlapján www.bayer.com olvashatók.  A vállalat nem vállal kötelezettséget a jövőre vonatkozó kijelentések aktualizálására, illetve a jövőbeni eseményekhez vagy fejleményekhez történő igazítására. A leírtakból messzebb menő következtetéseket azonban nem szabad levonni.